Wanneer jij last hebt van spreekangst, zal je lichaam reageren met een aantal vervelende reacties. Wanneer we hier wat dieper op in gaan is het allemaal heel begrijpelijk. Je lichaam reageert namelijk op je angst met een “Fight-Fleed- Freeze” -reactie. Vechten, vluchten , of helemaal “bevriezen”. In zo`n situatie maakt je lichaam ineens een flinke hoeveelheid adrenaline aan waardoor je bloeddruk stijgt, je hartslag omhoog gaat, je verstand afschakelt en je spierspanning toeneemt. Je lichaam verkeert binnen een aantal seconden in “opperste staat van paraatheid'”.
Al die nare fysieke reacties waar jij last van hebt , zijn in feite niet zo vreemd. Het is een volkomen natuurlijke reactie van je lichaam op een bedreigende situatie.
Als de aandacht op je is gericht, kan de angst zomaar toeslaan. Meestal gebeurt dit al voordat je überhaupt iets gezegd hebt. De buitenwereld dringt nauwelijks meer tot je door en je kunt niet meer bij de informatie in je hoofd komen, waar alles wat je wilde zeggen is opgeslagen. Een complete black-out is niet zelden het gevolg. Dit versterkt jouw spreekangst.
Lees hieronder meer over de meest voorkomende symptomen: blozen, stotteren, trillen en zweten.
Er zijn genoeg mensen die wel eens blozen, het een beetje vervelend vinden, en er gewoon hun schouders over ophalen. In dit geval is er echter sprake van een angst om te blozen, tijdens bijvoorbeeld een vergadering, cursus, toespraak of presentatie.
Bloosangst is de angst om bij persoonlijke aandacht rood te worden, en/of rode vlekken te krijgen. Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking tussen veertien en zestig jaar heeft last van blozen gecombineerd met spreekangst.
Als je last hebt van bloosangst, zijn vergaderingen een regelrechte ramp. Tijdens de rondvraag tel je waarschijnlijk gespannen af wanneer je aan de beurt bent. Nog erger is het wanneer je een cursus volgt, de cursusleider een voorstelrondje houdt en je als laatste aan de beurt bent. En een belangrijke presentatie in het verschiet houdt je nachtenlang wakker.
Maar wist je dat sommige cursusleiders zelf ook last van spreekangst hebben? Het zijn immers ook gewoon mensen, met angsten en onzekerheden. Wie weet houdt hij of zij dat voorstelrondje wel om zelf even te kunnen acclimatiseren. Als je dat in gedachte houdt, word je al een stuk minder angstig.
Lees hier meer over bloosangst en oplossingen.
Als je stottert, heb je vaak ook last van spreekangst. Pieter Frijters deed ruim vijftien jaar onderzoek naar de oorzaak hiervan. Hij ontcijferde de zogenaamde ‘stottercode’. En ontwikkelde Speak Coherence Training, een methode die speciaal ontwikkeld is om stotteraars binnen twee sessies volkomen natuurlijk te leren spreken.
Bekijk hieronder de documentaire: ‘Als de adem stokt’. Hierin is onder Pieter Frijters aan het werk met twee stotteraars.
Lees hier meer over stotteren en oplossingen.
Ook trilangst ofwel de angst dat je hand, stem, gezicht of hoofd gaat trillen gaat meestal gepaard met spreekangst.
Een trillende stem, wanneer je voor een groep moet spreken, of knikkende knieën tijdens een presentatie: het valt allemaal onder trilangst. Mensen die aan trilangst lijden, hebben hier het meeste last van tijdens het geven van een presentatie.
Een trillende stem, of trillende knieën zijn zelden tot nooit te horen, of waar te nemen voor andere mensen. Wanneer je zelf aan het spreken bent, beleef je iedere minuscule trilling misschien wel honderd keer zo heftig dan deze in werkelijkheid is. Met als resultaat spreekangst.
Lees hier meer over trilangst en oplossingen
Is het zweet je weleens uitgebroken, wanneer je de volledige aandacht had? En begon je overmatig te zweten? Grote kans dat je nu last hebt van spreekangst. Je bent niet de enige, enkele honderdduizenden mensen in dit land hebben er last van.
Als je eenmaal last hebt van zweetangst, vermijd je de meeste situaties waarbij je in contact komt met andere mensen. Verjaardagen, belangrijke gesprekken: je mist ze het liefste allemaal. Maar niet alleen privé-situaties worden vermeden, ook op zakelijk gebied vertoon je ontwijkingsgedrag en carrièremogelijkheden worden slecht benut. Zelfs bij het dénken aan bepaalde situaties, breekt het zweet je uit.
Mensen die last hebben van zweetangst, transpireren meestal al meer dan gewoon bij lichamelijke inspanning. Tijdens het sporten bent je de eerste die een T-shirt moet verwisselen, en in de sauna bent je degene die het meeste transpireert.
Lees hier meer over zweetangst en oplossingen.